Tai Ji: a 2000 éves mozgásforma

Egy ősi kínai mondás szerint ?aki a Tai Ji-t gyakorolja, az a gyermek lazaságára, vasegészségére és a bölcs ember lelki békéjére tesz szert?.

Mi az a "tajcsi"?
A Tai Ji Quan egy olyan belső, lágy stílusú harcművészet, amelyben egyaránt megtalálhatóak a könnyed relaxációs és a mozgásos meditációs gyakorlatok is. Futótűzként terjedő népszerűségének oka a prevenció: egészségmegőrző és energetizáló hatása. Bármely életkorban művelhető, nem igényel különleges ruházatot vagy felszerelést, és akár az otthonunkban vagy a természetben is gyakorolható.

Eredete
A Tai Ji Quan egy Kínából származó, közel 2000 éves mozgásforma (mozgásban végrehajtott meditációnak is nevezik), amelyet már nem csak a kínai orvostudomány javasol kiegészítő gyógymódként, hanem egyre több nyugat-európai klinika is használja, pl. súlyosabb műtétek utáni rehabilitációra.

Kiknek ajánlják a Tai Ji-t?
A gyógyulni vágyóknak éppúgy javasolt, mint az egészséges embereknek, akik testi és szellemi egészségüket kívánják megőrizni, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.

Egészségmegőrző hatása
- A koncentrált, mély légzés az átlagosnál több oxigén felvételét teszi lehetővé a tüdő számára. Ez javítja a vérkeringést és csökkenti a magas vérnyomást.
- Rendszeres gyakorlásával hatékonyan segít a trombózis-, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri betegségek megelőzésében
- Növeli szervezetünk ellenálló képességét
- Nagymértékben javítja a koordinációs készséget
- Helyes testtartást biztosít a gerincoszlopnak, jó hatással van a derék-, csípő- és térd-fájdalmakban szenvedőkre
- Minden fontos izomcsoportot megmozgat, kiemelten erősíti a csípő- és lábizomzatot
- Javítja a reflexeket és az összpontosító képességet
- Fejleszti a meditációs képességet
- Oldja a stresszt és megakadályozza az abból adódó betegségek kialakulását
A gyakorlatok lassú, egyenletes, folyamatos mozgáson alapulnak. Ezek a mozdulatsorok olyan nyugodt harmonikus tudati állapothoz vezetnek, amelyek javítják a keringést és oldják a stresszt a test teljes relaxációja mellett. Természetesen mindehhez hosszas gyakorlás, kitartó szorgalom és türelem szükséges.